Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Що сказав на великій пресконференції Президент України Володимир Зеленський

Українська

2,5 години Зеленський відповідав на запитання представників більш як 170 медіа з України та всіх континентів. Це була друга велика пресконференція глави держави від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Зібрали для вас основні тези сказаного Володимиром Зеленським.

Про зброю

Президент України вважає, що єдине слабке місце міжнародної збройної допомоги - терміни її реалізації.

"У нас вірять, нам допомагають - танкова коаліція, ви знаєте про неї. Багато держав вже її підтримали. На жаль, це довгий процес. Єдине слабке місце - це терміни, бо це втрати людей... Тому: пришвидшення постачання зброї, ППО для захисту неба, а також різних дронів-ловців", - сказав Президент.

Водночас він зазначив, що здобутки України на полі бою восени 2022 року, зокрема, деокупація Харківщини та Херсонщини, зумовили появу нових видів зброї.

"Про танки (Leopard - ред.) також не хотіли говорити, а потім ми зробити щось дуже важливе - показали свою спроможність: для нас було дуже важливо деокупувати Харківський регіон та Херсонщину. Без цього у нас не було б успіху в інших, важливих нових видах зброї ", - зазначив він.

***

«Окрім засобів ППО і дронів, Україна також сьогодні говорить з партнерами про літаки, оскільки це теж частина протиповітряної оборони. Союзники розуміють... Моя зустріч з прем'єром Британії дає відповідь, чи є в України шанс отримати високоякісні літаки… Сьогодні в мене була зустріч з прем'єром Польщі Моравецьким: ми відкриваємо можливість навчання на F16. В нас є реальне відчуття, що ще із трьома європейськими державами у нас буде можливість отримати ці навчання і літаки. Ви ж розумієте, що диму без вогню не буває. Деякий час для цього потрібен. Ми хочемо пришвидшити ці процеси», — резюмував президент.

***

Відповідаючи на запитання австралійського журналіста Глава держави зазначив, що був би дуже радий, якби австралійські дипломати повернулися до Києва.

«У нас був дуже великий дефіцит броньованої техніки. Я не хотів би надавати всю інформацію, скільки одиниць цієї техніки ми отримали від Австралії, але це чудово. Саме тому я дуже хотів би потиснути руку послу Австралії. Повертайтеся, але на Bushmaster – нам треба ще», - сказав Президент.

Про можливість деокупації всієї території України цього року

«Відповідаючи на (питання про те, які шанси є на те, що цьогоріч Крим може бути повернений фізично – ред.) терміни і кроки, можу вам сказати тільки одне: все залежить від нас. Від нас всіх це залежить. Є військові кроки, ми до них готуємося. Ми готові морально. Ми готуємося технічно - зброєю, посиленням, формуванням бригад, зокрема формуванням бригад наступу», - сказав Зеленський.

Президент уточнив, що Українська держава відправляє людей на навчання - не тільки в Україні, а і на майданчиках інших держав (бо зброя іншого зразку): «А далі будуть відповідні справедливі деокупаційні кроки і дай Боже нам, щоб вони були вдалі».

Про відносини з партнерами

Якщо Сполучені Штати не будуть підтримувати Україну, вони втратять свої лідерські позиції у світі та відправлятимуть потім своїх синів і доньок на війну, що прийде в країни НАТО.

«Що я можу сказати тому відсотку американців, який збільшується (йдеться про соцдослідження, де фіксується збільшення відсотка американців, які не хочуть, щоби США допомагали Україні)? Я можу сказати тільки одне: якщо вони нас не зрозуміють, якщо вони не будуть підтримувати Україну, вони втратять НАТО, вони втратять впливовість США, лідерські позиції, які справедливі, які є у світі, і вони втратять державу, підтримку держави (України. Ред), в якій 40 млн людей, в якій мільйони дітей. Невже американські діти інші ніж наші? Невже американці не люблять те саме, що ми? Невже ми такі різні? Я впевнений, що ні», - сказав він.

Зеленський додав, що політичні лідери, які підіймають небезпечні теми, мають розуміти, що люди на них рівняються, і не можна бути таким необережним.

***

Президент Зеленський заявив, що разом із командою та партнерами працюють над тим, аби до запропонованої Україною формули миру були залучені країни з усіх континентів.

Зеленський сказав, що хотів би, щоб до Формули миру, зокрема, доєдналася Латинська Америка.

“Я б дуже хотів, і ми робимо відповідні кроки, щоб представники Великого Африканського континенту були залучені до Формули миру. Я б хотів би, щоб була Індія, хотів би, щоб був Китай. Наше завдання - залучити абсолютно всіх і показати світу: ось вона повага до територіальної цілісності, до статуту ООН, до життя, до права людей жити ”.

Про можливість переговорів з росією, з путіним

Росіяни мають поважати наше право жити на рідній землі, вони мають вийти з території України.

«Припиніть нас бомбити, припиніть вбивати цивільне населення, припиніть вбивати всю нашу інфраструктуру, енергетику, питну воду. Припиніть бомбування міст, сіл, вбивати просто тварин - собак, котів, припиніть палити ліси. Ось все це вони припиняють, і тоді ми їм скажемо (росіянам – ред.), у якому форматі ми будемо дипломатично ставити крапку».

Президент продовжив, говорячи про армію рф: «Чому б не захопити атомну станцію? Чому б не взяти іранські дрони і не вбивати цивільне населення (України – ред.), на руках якого не автомати, до речі, а діти? І після цього, після такої картини світу, як ви вважаєте, чи ми, українці, можемо сісти зараз за стіл перемовин ось з цим усім?»

***

Зеленський зазначив, що до початку повномасштабного російського вторгнення був готовий до переговорів із путіним. Він звертався із проханням допомогти організувати переговорний процес до президента Турецької Республіки Реджепа Тайїпа Ердогана та інших світових лідерів.

«Я говорив: посадіть путіна за стіл переговорів. Я йому (Ердогану – ред.) говорив. І не тільки йому. Я говорив багатьом, що не можна допустити ризику повномасштабної війни. Він (президент Туреччини – ред.) не зміг тоді це зробити. І не тільки він. Зараз він вважає, що може, але зараз ми не можемо. Це вже не та людина (йдеться про путіна). Там немає з ким говорити».

Про трибунал за злочини в Україні і компенсації

«Ми щодня працюємо над механізмом трибуналу для Росії і над механізмом компенсації Росією збитків, завданих Україні. Єрмак, Костін, Кулеба — всі працюють... Окремо працюємо з деякими державами, зокрема з Нідерландами і Британією. Є перші кроки щодо компенсації, у США. Країни Балтії та Польща в усьому нас підтримують. (...) Чому так складно? Тому що інституції (міжнародні, - Ред.) створені давно. У більшості своїй інституції не проходили випробування такою агресією. Бюрократична система не дає відповіді на питання «коли буде справедливість». Люди, які втратили домівку, хочуть зараз».

Про путіна в Гаазі

«Головне, довести до кінця справу справедливості. І так не можна, вбиваючи таку кількість людей, перш за все цивільного населення, просто так не можна без відповіді закінчити. Як пропонують ті чи інші – "давайте знайдемо вихід із ситуації". Що значить "вихід"? Коли вбито таку кількість людей. Це ж лідер Росії, лідер великої держави. Це ж не дитинка. Дитинка щось зламала і можна пробачити".

Президент додав: це трагедія – стільки  вбитих людей. І за це треба відповідати. Я дуже вірю, що ця відповідь буде.

Про Китай

Президент Зеленський хоче зустрітися з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

"Я планую зустрітися із Сі Цзіньпіном і вважаю, що це буде на користь нашим державам і безпеці у світі. У нас із Китаєм великий товарообіг. Питання не тільки у війні. Питання в тому, що ми держави, які зацікавлені в тому, щоби зберегти економічні відносини".

Президент висловив переконання, що Китай поважає територіальну цілісність, а отже, має "зробити все, щоби рф вийшла з нашої території, бо це і є повага до суверенітету і територіальної цілісності".

Про кадрові питання

Президент Зеленський заявив, що якби він хотів призначити на посаду міністра оборони чинного керівника ГУР МОУ Кирила Буданова, то це відбувалося б виключно у межах законодавства.

«Якби я хотів призначити міністром оборони нашого головного розвідника, ми б робили це виключно кроками українського законодавства».

Президент також наголосив, що на засіданнях Ставки Верховного Головнокомандувача розглядаються кадрові питання щодо тих чи інших осіб, дотичних до сфери безпеки та оборони нашої держави, але публічно їх обговорювати він не буде.

Про українців

Володимир Зеленський закликав біженців повернутися до України після перемоги.

"Пам'ятайте, що ви українці. Ви не румуни, не поляки, не німці, при всій любові до цих країн... Коли зможете, я хотів би, щоб ви повернулися. Я не зараз вас кличу, думайте про безпеку. Але головне, щоб ви знали, що ми чекаємо на повернення до нормального життя, повертайтеся після перемоги, тому що потрібно відновлювати нашу прекрасну країну".

Про депортацію росією дітей з окупованих територій

Президент зазначив, що силою забрати дітей ми не можемо, бо не можемо зайти на територію Росії. І організації (міжнародні. Ред) не можуть, бо «не мають мандата». Навесні буде саміт, де ми підніматимемо це питання. Початок березня — один з таких кроків United for Justice. Це буде конференція у Львові, там буде прокурор (міжнародного суду. Ред.)Хан, буде багато лідерів, міжнародних організацій. Там будуть говорити про всі можливі рішення».

***

Ми говоримо про це з лідерами, на рівні ЄС, ми будемо знаходити більше фактів і це також може допомогти. Але це не «магістраль» вирішення питання. Магістраль — це деокупація, закінчення війни, наша перемога. Діти повинні повернутись додому.

Про особисте

Президент Зеленський пишається тим, що його дружина та діти залишаються в Україні попри війну.

«Найостанніше і найскладніше питання (про те, як рік війни змінив стосунки з рідними, – ред.). Я їх люблю, безумовно: мою дружину, мої діти – головні люди для мене. Не часто бачу. Батьки – їх зовсім не бачу. Дружиною пишаюся дуже сильно. Вважаю, що вона робить все заради дітей і держави. Хотілося б, щоби трішки заради мене, авжеж, – то я так жартую.  У серці вони всі є… Головне – їх не підвести. Головне – щоб мої діти пишалися мною».

***

Президент сказав, що найстрашнішим для нього був день, коли він побачив Бучу після деокупації, а найщасливішим - буде день перемоги.

«Буча. Те, що я побачив. момент, коли я побачив, було дуже страшно. Ми побачили, що диявол не десь там, він на землі».

***

Деталь. Журналіст з Азербайджану, поставивши своє запитання українською мовою, попросив про селфі з Президентом України – бо син його попросив. Президент Зеленський погодився, а потім сказав: «Якщо азербайджанський журналіст ставить запитання українською, він свій вибір між Україною і Росією зробив. Дякую за підтримку!».

Про власні помилки

Мені здається, їх було багато. Я жива людина, як би хто не хотів, щодня я роблю вибір і я впевнений, що я щодня помиляюсь. Головне, щоб у мене, як у гаранта Конституції, не було фатальних помилок, які можуть призвести до втрати держави, мені здається, у мене таких не було.

© 2015-2023 Укрінформ

Поділитися

Коментар