Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

В Угорщині заявили, що "постійна критика" з боку Заходу ускладнює співпрацю

Українська

"Постійна критика" Заходом Угорщини щодо демократичних і культурних питань змушує уряд Будапешта неохоче надавати підтримку в практичних питаннях, зокрема у нарощуванні НАТО проти Росії. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в інтерв’ю The Associated Press, інформує УНН.

Раніше Євросоюз заморозив мільярдні кошти для Будапешта та звинуватив прем’єр-міністра Віктора Орбана у придушенні свободи ЗМІ та прав ЛГБТК. Його адміністрацію також звинувачують у толерантному ставленні до вкоріненої культури корупції та кооптації державних установ для обслуговування правлячої партії "Фідес". 

Сійярто зауважив, що ця критика викликала заперечення в Угорщині та ускладнила уряду підтримку заявок Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО.

За його словами, Угорщина не голосувала за те, чи дозволити Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО, оскільки угорським законодавцям "набридла критика" цих країн внутрішніх справ Угорщини. Законодавці від правлячої партії планують проголосувати в понеділок, 27 березня, за запит Фінляндії, але останніми місяцями "виникло серйозне занепокоєння" щодо скандинавських країн "головним чином через дуже зневажливу поведінку політичних еліт обох країн стосовно Угорщини", сказав Сійярто.

"Ви знаєте, коли фінські та шведські політики ставлять під сумнів демократичний характер нашої політичної системи, це дійсно неприйнятно", – сказав він, і додав, що час голосування щодо Швеції передбачити ще важче.

Щодо повномасштабного вторгнення Росії в Україну, міністр заявив, що виступи його країни за мир "не означають погодження з тим, що Росія збереже територію, яку вона зараз контролює".

"Знаєте, зупинити війну і сісти за стіл переговорів не означає, що ви приймаєте статус-кво. Коли закінчиться війна і почнуться мирні переговори, не обов'язково, щоб кордони були там, де проходять лінії фронту. Ми знаємо це і з нашої власної історії... Припинення вогню має настати зараз", - сказав він.

Що стосується відносин зі Сполученими Штатами, Сійярто зауважив, що вони "пережили розквіт" за колишнього президента Дональда Трампа. Натомість за президента Джо Байдена вони стали складніше: "За президента Трампа політичні відносини були такими хорошими, як ніколи".

Він також сказав, що ставлення Трампа до Росії сьогодні було б "більше сприйняте деякими сторонами", а під час перебування Трампа в Білому домі Росія "не починала жодних нападів на когось", підсумував Сійярто.

Голова МЗС країни Петер Сійярто заявив, що Угорщина не зможе підтримувати інтеграцію України до ЄС та НАТО без розв'язання питання угорських шкіл на Закарпатті.

© УНН

Поділитися

Коментар